Jakie zioła można uprawiać

Przyzwyczajeni jesteśmy do tego, żeby zakupować zioła w saszetkach, gdzie znajduje się od kilku do kilkudziesięciu gramów, niemniej jednak każdy, kto używa takich przypraw wie idealnie, że ich jakość często pozostawia wiele do życzenia. Niekiedy przyprawy są bardzo stare i chociaż hermetycznie je zapakowano, to nie mają już tego smaku ani zapachu. Całkowicie zupełnie inaczej jest, kiedy mamy własne zioła, fantastyczne, pachnące i co bardzo ważne świeże, bo sprawiają, że nasze potrawy nabierają całkowicie innego charakteru.

Zwyczajny szczypiorek w doniczce hodowany na tarasie albo na balkonie intensywnie pachnie cebulą, jest ostry, ale z drugiej strony łagodny i niebywale poprawia smak jajecznicy czy kanapek. Z kolei tymianek w doniczce intensywnie pachnący i wspaniale zielony poprawia smak mięsa i przełamuje je go charakter. Takie zioła w zdrowej wersji są pożądane w każdej kuchni ze względu na to, czy lubimy potrawy polskie, czy może włoskie albo śródziemnomorskie. Zioła można sobie zakupić w doniczce i postawić je w dowolnym słonecznym miejscu, a później pielęgnować całą wiosnę, lato i aż do późnej jesieni. Niektóre zioła da się hodować dosłownie na kuchennym parapecie i co prawda nie będą one rosły tak bujnie, jak ma to miejsce latem, niemniej jednak i tak zachwycą nas swoim fantastycznym smakiem i aromatem. Zioła bajecznie pachną, idealnie smakują i wspaniale wyglądają, więc ich uprawa jest niezwykłą przyjemnością. To de facto można polubić, jeśli kto interesuje się ogrodnictwem i chce spróbować, czy uprawa będzie łatwa.
Dodatkowe informacje: szałwia w doniczce bio.