Szokowe zamrażanie

Mrożenie to jeden z najbardziej skutecznych i równocześnie najbezpieczniejszych sposobów z przedłużania trwałości towarów spożywczych. Co prawda mrożenie zmienia cechy zamrożonego produktu, ale umożliwia zachowanie jego trwałości przez sporo miesięcy, co jest niemożliwe, w przypadku innych metod. W celu zwiększenia skuteczności tej metody przeznaczenie mają innowacyjne technologie, w których misją jest ograniczenie zużycia energii elektrycznej i równocześnie zwiększenie sposobność produkcyjnych w zakresie zamrażanie.

Komora szokowego mrożenia pozwala prawie że natychmiastowe zamrożenie bardzo dużej ilości mięsa, warzyw, owoców lub innych produktów bez zmiany ich wyglądu. Klientom zależy dzisiaj na tym, aby mrożone produkty wyglądały omal tak, jak świeże, co jest jednym z elementów ich późniejszej atrakcyjności. Szokowa metoda mrożenia daje możliwość osiągnięcie takiego efektu. Mrożenie metodą szokową na początek wymaga wyższych nakładów energii, niemniej jednak ostatecznie jest tańsze, dlatego że cały proces mrożenia zostaje skrócony i produkty są szybciej gotowe do dalszego przechowywania albo transportu, a firma może w tym okresie generować więcej mrożonek. Szokowa metoda mrożenia doskonale sprawdza się w branży owocowo-warzywnej, gdzie produkty można zamrozić relatywnie szybko i w opakowaniach wyglądają one de fakto bardzo dobrze. Mrożenie szokowe to metoda tańsza niż inne, gdyż ostatecznie używa mniej energii. Ta metoda jest aktualnie stosowana bardzo często, co pokazuje, jak jest skuteczna.
Zobacz także: schładzanie szokowe.